tentoonstelling "GLORY HOLE"

opdrachtgever: LLS 387 ruimte voor actuele kunst (vzw)
jaar van vervaardiging: 2013
tentoonstellingsproject samengesteld door: Pieter Boons, Ulrike Lindmayr, Sam Sterckx en Hans Wuyts
met dank aan: Yannicke en Wilfried Cooreman, HISK, KMSKA, collectie Mimi en Filiep Libeert, Stella Lohaus, Middelheimmuseum Antwerpen, MV Collection Belgium, S.M.A.K., Tim Van Laere Gallery, Ronny & Jessy Van de Velde en Bernhard Willhelm.

http://users.telenet.be/lls387

LLS 387 - tijdelijk omgebouwd tot een "darkroom" - toont werken van:

Carlos Aires, Peter Berlin, Liv Bugge, Elmgreen & Dragset, Wim Delvoye, Murray Gaylard,
Gelitin, Gilbert & George, Robert Gober, Fabrice Hybert, Zoë Leonard, Xavier Mazzarol,
Bjarne Melgaard, Ria Pacquée, Man Ray / Marcel Duchamp, Auguste Rodin, Jelle Spruyt,
Wolfgang Tillmans en Hans Wuyts

Voor de tentoonstelling met de titel 'Glory Hole' wordt LLS 387 ruimte voor actuele kunst omgevormd tot een 'darkroom'. De darkroom werd in de jaren zestig en zeventig populair als kleine achterkamer van homobars, de ontmoetingsplek bij uitstek waar mannen in een afgeschermde omgeving openlijk en vrijblijvend seksueel contact kunnen hebben. Volgens Michel Foucault is binnen de stedelijke urbane context de darkroom de meest democratische ruimte: afkomst, sociale status, uiterlijk of leeftijd spelen er geen enkele rol. In deze verduisterde labyrintische structuur staat alles in functie van de beleving van anonieme seks: de zwarte wanden dienen om binnen de darkroom diverse kleinere ruimtes te creëren; de gaten in die wanden – 'Glory Holes' - bieden de mogelijkheid seksueel contact te hebben met iemand die niet zichtbaar is. De traditie van "Glory Holes" gaat terug tot het Oude Egypte. Vanaf de zestiende eeuw vinden we ze terug in Europa, in badhuizen, steegjes en toiletten in belangrijke handels- en havensteden zoals Antwerpen. De Glory Hole-diensten waren in eerste instantie gratis, alleen voor excellente prestaties werden munten of exotische zoetigheden door de opening gepord.

LLS 387 herbergt in de beladen en schemerige darkroomatmosfeer een selectie kunstwerken, die op één of andere manier betrekking hebben tot LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender) -thema's en/of de darkroom zelf.

De plaatsing van deze en andere kunstwerken in de complexe en dwingende
tentoonstellingsstructuur – geïnspireerd op een darkroom – roept een plek op waar je in dode hoeken kan verdwalen en het spel gespeeld wordt van kijken en bekeken worden. Dit spel tussen bezoeker en kunstwerken vormt geen alledaagse manier van tentoonstellen. Door middel van displacement zoekt het bewust een vervreemding op waardoor de bezoeker gedwongen wordt een nieuwe verhouding met de getoonde kunstwerken aan te gaan.
In de overwegend donkere tentoonstellingsruimte is zowel de bezoeker als het kunstwerk zichtbaar en onzichtbaar, aanwezig of afwezig.

'Glory Hole' vindt plaats in de aanloop naar de World Outgames die deze zomer van 31 juli tot en met 11 augustus in Antwerpen georganiseerd worden.

Met de steun van de Vlaamse overheid, AON Risk Solutions, licht - Chris Pype en Duvel Moortgat.